Kinderyoga in het basisonderwijs

Ik kom uit een onderwijsfamilie en ik merk ook dat ik me er in het bijzonder toe voel aangetrokken. Alle kinderen zijn verplicht om basisonderwijs te volgen, waardoor veel kinderen kunnen worden bereikt, die anders wellicht nooit met kinderyoga in aanraking zouden komen. 

“Die ontspanningsjuf is erg fijn, omdat het daarna heel rustig was in de klas en we goed konden werken. Ik wil het wel iedere dag in plaats van stil lezen.”

Célèste (8) Albert Schweitzer school

 

De 3 grootste voordelen van kinderyoga in het basisonderwijs

 

  • Het onderdeel massage dat altijd bij kinderyoga aan bod komt, bevordert de onderlinge sfeer in een klas. Het zorgt ervoor dat kinderen op een positieve manier leren om gewenste en ongewenste aanraking te herkennen en aan te geven. Daarnaast wordt het stofje oxytocine aangemaakt bij prettige aanraking, waardoor kinderen ontspannen en een geluksgevoel ervaren. Tot slot zorgt massage ook voor een betere doorbloeding van de voorste delen van de hersenen, waardoor leren ook steeds makkelijker gaat. 
  • Kinderyoga kan meer rust brengen in de klas! Ontspannen is iets wat je kunt leren. Tegenwoordig bestaat een klas uit veel kinderen, moeten kinderen een hoop taken verrichten in een week en heeft iedere klas wel te maken met hyperactieve en sensitieve kinderen. Yoga biedt veel manieren om te leren ontspannen en om signalen van het lichaam te leren kennen.
  • Yoga brengt beweging in de klas. Vanaf groep drie werken kinderen veel met hun hoofd en zitten ze vaak voorovergebogen over hun werk. In een kinderyogales zitten regelmatig bewegingen die ervoor zorgen dat het vele voorover buigen wordt gecompenseerd, zodat het lichaam soepel blijft. Daarnaast zijn er veel oefeningen die ook tussen lessen door kunnen worden gedaan en zo de aandacht uit het hoofd halen en zodat spanning wegvloeit.

 

Opties voor kinderyoga in het basisonderwijs

Alle opties zijn geschikt voor groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs.

 

Lessenreeks in kleine groepen (ca. 10 per groep)

Bij een lessenreeks van bijvoorbeeld 8 tot 10 lessen in kleine groepen, is het aanleren van ontspanning en gedragsverandering het makkelijkst. Ik geef dan traditionele kinderyogalessen met thema en veel persoonlijke aandacht. Zo komen kinderen echt allemaal aan bod. Daarnaast zorgt het voor wat werkdrukverlichting voor de docent als er steeds wat kinderen uit de groep zijn.

 

Kinderyogales met de hele klas samen met de docent

Kinderyogales met een hele klas is voor leerkrachten die wat praktische oefeningen willen leren en zien in de praktijk, die ze ook zelf tijdens lesdagen kunnen inzetten. Ik werk dan zonder thema, maar maak een les waarbij korte stukjes aan bod komen, gericht op de wens van de leerkracht. Ik geef dan ook oefeningen die goed met een grote groep kunnen worden gedaan.

 

Individueel les voor kinderen met specifieke klachten of gedrag

Sommige kinderen hebben baat bij individuele les. Bijvoorbeeld hyperactieve kinderen, kinderen die worstelen met hun hoogsensitiviteit en kinderen met (faal)angstklachten. Ik ben gecertificeerd kinderyogatherapeut. Individuele lessen zijn ook aan de hand van een thema en geven kinderen handvatten specifiek voor hen. Het is meestal een prettige ervaring voor de kinderen en kinderen reageren goed op lichaamsgerichte therapievormen.

Tarieven*

Proefles                                                                      € 25,-

Losse les (met hele klas of kleine groep)                   € 60,50

Serie van 8 lessen                                                     € 470,-

Serie van 10 lessen                                                   € 585,-

 

Voor opname van kinderyoga in het curriculum van de school, waarbij alle of enkele klassen yogales of ontspanningsles krijgen voor een langere periode, kunnen aparte prijsafspraken worden gemaakt.

Ander budget?

Wil je een serie, maar heb je een ander budget of wil je een ander aantal lessen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden; dan komen we er samen uit. Ik vind het belangrijk dat kinderen met ontspanning en zelfvertrouwen in aanraking komen. Neem contact op via lisanne@luxkinderyoga.nl 

 

* Tarieven zijn inclusief BTW en exclusief reiskosten. Voor reiskosten reken ik € 0,23 per kilometer inclusief BTW. Voor afstanden binnen 10 kilometer reken ik geen reiskosten.