Op missie als superheld, op avontuur in de jungle of een dagje als prins of prinses. Zomaar wat voorbeelden van hoe een kinderyogales eruit kan zien. Een kinderyogales is namelijk altijd aan de hand van een thema, waardoor het vooral een leuke en fantasierijke ervaring is voor kinderen. Uiteraard sluit het thema aan bij de leeftijden van de kinderen. De groepsgrootte ligt op ongeveer tien kinderen. Tenzij er op een basisschool of tijdens een evenement een andere wens is. 

“Het lijkt wel een verjaardagsfeestje!”

Kleuter (5)

 

Duur les: 45 tot 60 minuten

 

 

Opbouw van een kinderyogales

Inleiding les en introductie thema

Ik start de les meestal met een kort stilte-moment of een stiltespelletje. Zo is er een duidelijk begin van de les en hebben kinderen (onbewust) de mogelijkheid om de aandacht even naar zichzelf te brengen. Het thema wordt meestal geïntroduceerd met een verhaaltje en/of een groepsgesprek.

De kindhouding

Opwarming en gronden

De opwarming gebeurt vaak op muziek en is meestal vanuit het thema. Tijdens de opwarming geef ik oefeningen waarbij kinderen zich kunnen voorstellen dat ze alles wat ze tot dan toe tijdens de dag hebben meegemaakt even loslaten. Bijvoorbeeld door het van zich af te schudden, weg te slingeren of schoon te spoelen. Daarnaast doen we wat oefeningen die ervoor zorgen dat de aandacht weer in het hele lichaam is in plaats van in het hoofd en dat is het gronden.

Loslaten tijdens kinderyogales

Middenstuk

In het  middenstuk vinden er afwisselend de volgende onderdelen plaats.

  • Yogahoudingen: De yogahoudingen zijn gebaseerd op het thema. Springen als een kikker, superhelden power-oplaadhoudingen etc.
  • Balansoefening: Balansoefeningen bevorderen het concentratievermogen en zorgen meteen voor rust in het hoofd.
  • Meditatie en stiltespel
  • Ademhalingsoefening
  • Samenwerkingsspel/duo yogahoudingen
  • Zintuigenspel: Bewustwording van wat je ruikt, voelt en proeft, verweven in een spel. Dit brengt de aandacht naar het hier en nu.

 

 

Massage

Massage is een belangrijk en populair onderdeel bij kinderyoga. Opvallend genoeg, vragen kinderen hier vaak zelf om, nadat ze het een keer hebben meegemaakt. Kinderen masseren elkaar op de rug en armen met behulp van een verhaal waarin massagegrepen zijn verwerkt of op de rug met behulp van voorwerpen zoals kwasten, balletjes en verfrollers. Massage zorgt ervoor dat spanning wordt afgevoerd, bevordert de relatie tussen kinderen en stimuleert de doorbloeding van het voorste gebied van de hersenen, waardoor leren op termijn ook makkelijker wordt.

Massage tijdens kinderyogales

Eindontspanning

De eindontspanning is het laatste onderdeel van de kinderyogales en bestaat meestal uit een verhaal, passend bij het thema. Het verhaaltje wordt zo verteld dat kinderen zich kunnen voorstellen dat zij het zelf beleven. Er zit altijd een onderdeel in het verhaal dat ontspanning kan oproepen. De kinderen liggen op hun rug, met hun ogen dicht en het liefst onder een deken. De eindontspanning leent zich ook goed voor het oproepen van positieve gevoelens en beelden, waardoor kinderen zich fijn gaan voelen.

Muziek

Ik heb een grote passie en liefde voor muziek, vandaar dat in bijna al mijn kinderyogalessen muziek zit verwerkt. Muziek kan zorgen voor een versterking van de ervaring bij bijvoorbeeld ontspanning en ook juist bij oefeningen die over kracht gaan. Ik gebruik voornamelijk klassieke muziek. Het aanbod daarin is zo divers, dat er voor ieder gevoel en thema wel iets passends bestaat.

Lees hier hoe ik bij kinderyoga terecht kwam!