Klachten waarbij kinderyoga kan helpen

Doordat kinderyoga aandacht heeft voor de verbinding tussen lichaam en geest, helpt kinderyoga vaak bij de volgende klachten.

  • Hyperactiviteit
  • (Faal)angst
  • Laag zelfbeeld
  • Spanning/nervositeit
  • Slaapproblemen
  • Prestatiedruk
  • Klachten voortkomend uit hoogsensitiviteit

 

Hoogsensitieve kinderen

Kinderyoga helpt ook vaak bij klachten die voortkomen uit hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit is geen aandoening of een eigenschap waar per definitie klachten bij horen. Wel is het vaak zo dat het hebben van een gevoeliger zenuwstelsel ervoor zorgt dat hoogsensitieve kinderen meer prikkels te verwerken hebben en daar vaak niet genoeg ruimte voor krijgen. Ik ben ook hoogsensitief en intussen weet ik goed hoe ik liefdevol en respectvol met mezelf en mijn lijf kan omgaan. Mijn ervaring is dat hoogsensitieve kinderen bijzonder goed reageren op kinderyoga. Ze leren om energie los te laten en hun eigen energielevel in de gaten te houden. Hoogsensitieve kinderen (en volwassenen) hebben vaak baat bij meditatie en leren ontspannen, zodat ze zichzelf kunnen op- en ontladen. 

 

Als je overprikkeld bent, dus als je zenuwstelsel te veel te verwerken heeft, voel je je vaak onprettig in je lichaam. Het lichaam voelt dan niet als een prettige plek om te zijn. Vaak ontstaan er angstklachten,  andere spanningsklachten, hyperactiviteit en/of emotionele uitbarstingen, die uiteindelijk ooit zijn voortgekomen uit overprikkeling. Als kinderen (en volwassenen) leren om hun zenuwstelsel te kalmeren en minder vaak overprikkeld te raken, verdwijnen veel ogenschijnlijk psychische klachten vaak vanzelf. Kinderyoga kan daar een steun in zijn. Wel kan het prettig zijn om eerst wat individuele lessen te volgen, zodat een kind gericht oefeningen kan leren die bij hem of haar passen. Vervolgens kan dat worden bijgehouden tijdens groepsyogales. 

 

INSCHRIJVEN VOOR KINDERYOGA

 

Zo ziet een kinderyogales eruit

(Jong)Volwassen en HSP?

Ben je (jong)volwassen en herken jij je in bovenstaande kenmerken van hoogsensitiviteit en merk je dat je er in vastloopt? Neem dan een kijkje bij de praktijk EigenWIJS HSP coaching. Doe meteen de HSP-test, zodat je direct weet of je inderdaad hoogsensitief bent en ook op welke gebieden ondersteuning je zou kunnen helpen.